BURN-OUT

Gelukkiger en gezondere Leefstijl met Magnificent

WANNEER HEB JE EEN BURN-OUT?

Stress is een heel natuurlijke manier van je lichaam om om te gaan met spannende of gevaarlijke situaties. Krijg je meer stress, spanning en druk te verwerken dan je aankunt dan kun je hier uiteindelijk ziek of overspannen van raken.

Heb je last van stress? Duurt dit langer dan zes maanden en voel je je geestelijk en lichamelijk totaal uitgeput? Dan spreek je van een burn-out. Een burn-out krijg je niet zo maar. Vaak is er een aanleiding zoals een ontslag op je werk, het overlijden van een dierbare of het verbreken van een relatie. Dit is meestal niet de oorzaak, maar slechts de druppel die de emmer doet overlopen.

Start nu

WAAROM TREFT EEN BURN-OUT VAKER VROUWEN?

Jaap van Muijnen, onderzoeker bij Nyenrode Business universiteit, vermoedt dat de reden hiervoor is dat vrouwen veel ballen tegelijkertijd hoog moeten houden. Naast dat zij tegenwoordig vaak (fulltime) werken, voelen ze zich ook verantwoordelijk voor de opvoeding van de kinderen, het huishouden en eventueel mantelzorg van hun ouders.

Daarnaast hebben spanningen en stress een andere psychische en lichamelijke impact bij vrouwen dan bij mannen. Het hogere testosterongehalte bij mannen zorgt ervoor dat zij abstracter, creatiever en minder persoonlijk nadenken. Over het algemeen trekken vrouwen emotionele gebeurtenissen, zowel op de werkvloer als in de sociale kring, zich meer aan. Ondanks dat vrouwen een hoger risico hebben op het ontwikkelen van burn-outklachten, verschillen de symptomen niet van elkaar.

VRIJBLIJVEND KENNIS MAKEN

VAN DE WERKENDE NEDERLANDERS IS 29 PROCENT ZEER VERMOEID EN 17 PROCENT KAMPT MET SYMPTOMEN VAN EEN BURN-OUT.

TIPS OM BURN-OUT TE VOORKOMEN

  • Geef je grenzen aan
  • Zorg voor voldoende beweging
  • Praat over je problemen
  • Neem een time-out
  • Leef en eet gezond
  • Durf uit je comfort zone te stappen
  • Geniet van de kleine dingen in het leven
  • Wacht niet te lang met hulp zoeken
  • Werk aan je sociale leven

Mensen herstellen meestal wel goed van een burn-out. Maar niet iedereen herstelt even snel. Bij een actieve aanpak is de kans groot dat je jouw normale bezigheden geleidelijk weer kunt oppakken. Meestal lukt dit binnen enkele maanden.
Het herstel van een burn-out duurt wel langer dan het herstel van overspanning.

VRIJBLIJVEND KENNIS MAKEN

SAMEN MET ONS OP WEG NAAR EEN GEZONDER LEVEN